دانلود پاورپینت در موضوع :

Inbreeding- Outbreeding
 

http://ars.sdstate.edu/classes/as332/18.1-%20Mating%20Strategies,%20%20Inbreeding-%20Outbreeding.ppt

 

http://irhits2.com/images/smiles/icon_surprised.gifhttp://irhits2.com/images/smiles/icon_surprised.gifhttp://irhits2.com/images/smiles/icon_surprised.gifhttp://irhits2.com/images/smiles/icon_surprised.gif

نژادهاي گوشتي

جانورشناسي

 

سلسله: جانوران
شاخه : مهره داران
رده: پستانداران
راسته: سم داران
خانواده: Bovidea  
زير خانواده: Bovinae    
جنس: Bos
مهمترين گونه هايي که در اين جنس ديده مي شوند عبارتند از:
1- Bos taurus : گاوهاي اهلي اروپا که بدون کوهان هستند.
2- Bos indicus : گاوهاي کوهان دار هندوستان معروف به زيبو
3- Bos grunniens : گاو ميش اهلي تبت موسوم به ياک
4- Bos bison : گاوميش وحشي آمريکاي شمالي موسوم به باسيون آمريکايي
5- Bos bublus : گاوميش اهلي هندوستان
گفته مي شود که همه گاوهاي شيري و حتي گوشتي از گاو وحشي اوراک يا Bos taurus بوجود آمده اند. گاوهاي زيبو به حالت وحشي شناسايي نشده اند ولي گفته مي شود که از Bos namadicus بوجود آمده اند. اين گاو در شمال بلوچستان اهلي شده و در آسيا و آفريقا گسترش يافتند. احتمال مي رود که بين اوراک و زيبو آميزش انجام شده باشد. زيرا نژادهاي زيادي وجود دارند که کوهان آنها از زيبوي اصلي کوچکتر است. از نقطه نظر نوع استفاده گاوها را به نژادهاي شيري ، گوشتي و دو يا چند منظوره تقسيم بندي مي کنند.

 

تقسيم بندي نژادهاي گاو از نظر نوع توليد:

1- آنگوس (Angus)



نام اهلي اين نژاد آبردين آنگوس (Aberdeen Angus) و منشاء آن اسکاتلند است. گاوهاي آنگوس به رنگ سياه مي باشند. پوشش مويي بدن آنها نرم بوده و بدون شاخ هستند. اين نژاد داراي بدني تنومند بودن و از نظر پرواربندي مناسب مي باشد. اين گاوها بسيار مقاوم بوده و به آساني به شرايط گوناگون خو مي کنند. از اين رو براي بهبود گوشت در بيشتر نقاط جهان ، براي آميزش با گاوهاي بومي برگزيده شده اند. چون بي شاخي صفتي غالب است گوساله هاي نسل اول بدون شاخ خواهند بود که از نظر آسان کارکردن ، زخم نکردن پوست و زيان نرساندن به گوشت داراي اهميت است. تعدادي از اين نژادها حامل ژن مغلوب بوده و در بعضي مواقع گوساله قرمز رنگ از والدين سياه رنگ به دنيا مي آيند. گوساله معمولاً به آساني و بدون نياز به کمک زاده مي شوند و به همين دليل است که در بسياري از تليسه هاي گاوهاي شيري را با گاوهاي نر اين نژاد جفتگيري مي دهند.
2- آنگوس قرمز (Red Angus)


گله هاي اين نژاد حاصل تلاقي گاوهاي قرمز اصلاح شده با گاوهاي قرمز حاصل از آنگوس سياه مي باشند. فرزندان حاصل از تلاقي هاي آنگوس قرمز هميشه قرمز رنگ مي باشند . در حاليکه ژن قرمز مغلوب مي باشد.اين نژاد به غير از رنگ از ساير جهات شبيه آنگوس سياه است آنگوس قرمز آب و هواي گرم را نسبت به آنگوس سياه بيشتر و بهتر تحمل مي کند.


3- شارولي (Sharolais)
 

يکي از قديمي ترين نژادهاي گاوهاي گوشتي فرانسوي است. اين نژاد در منطقه شاروله در مرکز فرانسه توسعه يافته است. اگرچه در آغاز، نژادي دو کاره ( کار و گوشت) بوده، اما به دليل نبود نياز به گاو براي انجام کار و با پيشرفت تکنولوژي به نژادهاي گوشتي تبديل شده است. گله هاي شارولي در آمريکا ، کانادا ، جزاير باهاما، انگلستان، ايرلند ، ژاپن و فرانسه وجود دارد. گاو شارولي سفيد متمايل به کرم بوده و پوستي صورتي رنگ دارد. گاو نر بالغ وزني برابر 907 تا 1134 کيلوگرم و گاو ماده بالغ نيز وزني برابر 680 تا 816 کيلو گرم دارد. به طور معمول شاخدار بوده و شاخها سفيد رنگ ، باريک و نوک تيز مي باشد. بعضاً شارولي بدون شاخ نيز مشاهده مي شود. کيفيت لاشه آن بسيار عالي بوده و به دليل نداشتن چربي زير پوست ، مي توان بدون افزايش چربي روي لاشه آن را تا وزنهاي زياد پروار کرد. ميزان چربي درون ماهيچه اي لاشه زياد است . اين نژاد سازگاري خوبي با اکثر مناطق دارد و در برنامه هاي تلاقي نيز مورد استفاده قرار مي گيرد.
4- چيانينا يا کيانينا (Chianina)
 
 
منشأ اين نژاد ، دره کيانينا در ايتاليا مي باشد و يکي از قديمي ترين ن‍ژادهاي گاو در ايتاليا و احتمالاً يکي از قديمي ترين نژادها در جهان بوده و قبل از زمان امپراتوري رم وجود داشته است. بلندي قد گاو نر چيانينا به 8/1 متر مي رسد و وزني بالغ بر 1814 کيلوگرم دارد. بلندي قد گاو ماده نيز به 5/1 متر و وزن آن به 1088 کيلوگرم مي رسد. اين نژاد داراي موههاي کوتاه و نرم و به رنگ سفيد است. گوساله هاي خالص در زمان تولد به رنگ قهوه ايي سوخته هستند اما در 4-3 ماهگي سفيد رنگ مي شوند. انتهاي دم ، مژه ها و سم ها سياهرنگ ، سر مستقيم و صورت دراز است. در دامهاي جوان شاخها سياه هستند ولي در 2 سالگي زرد رنگ مي شوند. مهمترين ويژگي اين نژادها همانطور که ذکر شد اندازه بسيار بزرگ آن است. چيانينا به دليل شيوه کاربرد آن در دراز مدت به نژاد کاري تبديل شده است. حيواني است با دست و پا و سم بسيار نيرومند که مي تواند مسافت زيادي را به راحتي طي کرده و با سرعت کار کند. مقاومت اين نژاد در برابر گرما و بيماري بسيار زياد بوده و مي تواند در نواحي گرم و هم معتدل زندگي کند. در ايتاليا اين نژاد از حالت دو منظوره بودن ( گوشت و کار) خارج شده و به نژاد گوشتي تبديل مي شود. کيفيت لاشه آن بسيار خوب است و حتي در وزنهاي بسيار بالا نيز چربي گوشت آن اندک است.
5- گالوواي (Galloway)
 

اين گاوها براي سده هاي پياپي در جنوب غربي اسکاتلند ديده مي شوند. گفته مي شود اين نژاد هرگز با نژادهاي ديگر آميخته نشده و بنابراين کهن ترين نژاد گوشتي بريتانيا است. اين گاوها بسيار مقاوم بوده و سرما ، باد و باران و برف را بخوبي پذيرا هستند. داراي پوستي کلفت و موهاي دراز و پر پشت هستند.که آنها را حفاظت مي کنند. قابليت چراي آن بسيار خوب است و مراتعي که براي ساير نژادها مناسب نيستند براي اين گاوها بسنده است. گاوها بيشتر سياهرنگ هستند. يک سويه از اين نژاد نواري سفيد پيرامون کمر دارد و به Belted Galloway معروف است. به طور طبيعي اين گاو بدون شاخ است.
6- هرفورد (Herford)

منشأ هرفورد از بخش هرفورد در انگلستان مي باشد. اين نژاد داراي صورت سفيد و بدني قرمز رنگ بوده و شکم ، پاها و دم افشان نيز سفيدرنگ مي باشد. هرفورد نژادي شاخدار و دست آموز بوده و کار کردن با آن راحت مي باشد. همچنين توليد گوساله اين نژاد تحت شرايط سخت از ساير نژادها بيشتر است. وزن هرفورد نر در حدود 834 کيلوگرم و وزن هرفورد ماده 544 کيلوگرم است. گاوهايي مقاوم با توان چراي بسيار مناسب هستند و به آساني مي توان آنها را در مراتع پروار کرد. هرفورد بدون شاخ نيز وجود دارد که منشأ آن از آيواي آمريکاست و به غير از شاخداري و بدون شاخي ، ساير خصوصياتي شبيه هرفورد شاخدار دارد.
7- ليموزين(Limousin)

منشأ اين نژاد استان ليموزين در غرب فرانسه است. خاک اين ناحيه فقير بوده و به دليل شرايط بسيار سخت محيطي گاوهاي اين ناحيه بسيار مقاوم هستند. در سراسر سال مي توان گاوها را در هواي آزاد نگهداري کرد. گاوها توان تحمل هواي بسيار گرم تا بسيار سرد را دارند. ليموزين در آغاز نژادي دو منظوره براي کار و گوشت بوده اما بعدها ويژگي هاي گوشتي آن مورد تأکيد قرار گرفت. رنگ اين گاوها زرد مايل به قهوه اي ، سر آنها کوتاه و پيشاني و پوزه آنها پهن است. شاخها ، کوتاه و متوسط و به رنگ زرد طلايي ( بلوند) هستند که به سوي جلو رشد مي کنند. گردن کوتاه و شانه ها صاف است. قفسه سينه گسترده ، دنده ها برجسته و کپل بزرگ است. پاها نسبتاً کوتاه و با وجود استخوان بندي ظريف بسيار نيرومند است.
8- ماين آنجو(Main – Anjou)

منشأ اين نژاد کشور فرانسه مي باشد.ماين آنجوحاصل تلاقي شورت هورن نر انگليسي و مانسل ماده فرانسوي است. اصالتاً اين نژاد حيوان کاري است و در اثر اصلاح نژاد براي صفات توليد شير و گوشت توسعه يافته است. ماين آنجو امروزه به عنوان يک توليد کننده عالي گوشت در نظر گرفته مي شود. رنگ آن قرمز تيره و سفيد مي باشد و داراي رنگدانه هاي روشني بر روي پوست خود هستند. اين نژاد داراي شاخ با اندازه متوسط مي باشد که به سمت جلو پيچش دارد و حيواني آرام بوده و به راحتي دست آموز مي گردد.


9- شورت هورن و شورت هورن بدون شاخ (Short horn and polled short horn)

منشأ اين نژاد از شمال انگلستان است و گاوهاي شورت هورن به رنگ قرمز و سفيد و يا ابرش ديده مي شوند. شاخ اين گاوها کوتاه است. در گاوهاي نر، خمش شاخ به سمت جلو و در گاوهاي ماده به سوي جلو و درون است. گاو نر بالغ وزني معادل 1088 کيلوگرم و ماده آن 680کيلوگرم دارد. شورت هورن توانايي سازگاري با شرايط آب و هواي مختلف را دارد. از اين نژاد در تلاقي بسيار استفاده مي شود و داراي خصوصيات مادري خوب و توانايي شيردهي عالي مي باشدو شورت هورن لاشه مناسب و مطلوب توليد مي کند. اگرچه اين نژاد زماني يکي از نژادهاي بسيار مشهور جهان و از نظر تعداد بسيار زياد بوده ، اما اکنون در نتيجه رقابت با گاوهاي شيري و گوشتي خالص تعداد آنها بسيار اندک است. گونه ايي از آن در استراليا بوجود آمده که به نام شورت هورن ايلاوارا معروف است.
10- سيمنتال (Simmental)

منشأ اين نژاد از دره سيمن در کشور سوئيس است و به همه کشورهاي مجاور يافته است. حدود نيمي از گاوهاي کشور سوئيس از اين نژاد بوده و يکي از مشهورترين نژادها در اروپا مي باشد. در فرانسه به نام Pie Rouge و در آلمان به نام Fleckvieh ناميده مي شود.تخمين زده مي شود که هم اکنون بيش از 35 ميليون رأس از اين نژاد در اروپا موجود باشد. گاو سيمنتال ، داراي صورتي روشن و بدني با لکه هايي به رنگ قرمز مي باشد و شاخه هايي با اندازه متوسط دارد. اين حيوان بدني بزرگ داشته ، وزن گاو نر بالغ 1043 تا 1179 کيلوگرم و وزن ماده بالغ آن 658 تا 816 کيلوگرم است. اين نژاد در هردوره شيردهي 4082 کيلوگرم شير با %4 چربي توليد مي نمايد.
11- براهمن (Brahman)

اين نژاد در جنوب غربي ايالات متحده آمريکا توسعه يافته است و منشأ اصلي آن از کشور هند است و از گاو Bos indicus بوجود آمده است. Bos indicus داراي کوهان بوده که اغلب به نام زبو معروف هستند. گوشت خوب و بلوغ زودرس از صفات اين نژاد مي باشد و همچنين در تلاقي ها از آن استفاده مي شود و نتايج هيبريد آنها به وجود آوردن گاوهاي گوشتي خوبي بوده است. رنگ برهمن خاکستري روشن يا قرمز و تقريباً سياه مي باشد ولي غالباً به رنگ خاکستري روشن تا خاکستري نيمه روشن ديده مي شوندو علاوه بر کوهان ، پوستي شل و افتاده و به زير گلو و گوشها آويزان دارند. موي بدن گاوهاي برهمن کوتاه ، پر پشت و براق است. سر گاوهاي برهمن دراز شاخهاي آنها کوتاه است. کوهان در اين گاوها کاملاً مشخص است. گاوهاي برهمن تا سن 5 الي 6 سالگي نيز به رشد خود ادامه مي دهند. پايداري آنها در برابر گرماي زياد محيطي و بيماريها از ويژگيهايي است که موفقيت اين نژاد در نواحي گرم را سبب شده است. برهمن از نظر توليد گوشت در نواحي گرم و مرطوب نقش مهمي دارد و اکنون در بيش از 60 کشور جهان ديده مي شود.
12- برانگوس(Brangus)

اين نژاد از تلاقي گاوهاي برهما و آنگوس بوجود آمده است و اولين تلاقي در سوئيزياناي آمريکا صورت گرفته است. برانگوس به رنگ سياه و بدون شاخ مي باشد. اين نژاد سازگاري خوبي با آب و هواي متنوع داشته و خصوصيات مادري خوب ، راندمان غذايي بالا و توليد لاشه مناسب نيز از صفات ديگر آن است. موهاي سياه برانگوس راست ، کوتاه است . سر ، متوسط و پيشاني و پوزه پهن است . گاوها بدون کوهان اند. کيفيت گوشت از نظر ميزان چربي درون ماهيچه ايي همانند آنگوس است. گوساله ها به آساني زاده مي شوند و بنابراين گاوهاي نر برانگوس را مي توان براي نژاد آميزي با تليسه هاي نژاد هاي ديگر بکار برد.
13- درات ماستر (Drought master)
اين نژاد در استراليا ايجاد شد که ترکيب %50 برهمن و %50 شورت هورن دارد. داراي کوهاني کوچک و رنگ قرمز بوده و گاوها ممکن است شاخدار يا بي شاخ باشند. اين گاو در شرايط سخت مانند گرماي زياد و مراتع فقير رشد مناسب دارند و هنگامي که تغذيه آنها بهتر شود ، به سرعت واکنش مناسب نشان مي دهند. پايداري آنها نسبت به کنه زياد است و در نتيجه از بيماريهايي که بوسيله کنه منتقل مي شود کمتر آسيب مي بينند.

14- ماري گري (Murray Grey)
 
منشأ اين نژاد نيز استراليا است و در منطقه اي واقع در دره رودخانه ماري بوجود آمده . در سال 1905 يک ماده گاو شورت هورن به رنگ ابرس که با يک گاو نر آنگوس جفتگيري کرده بود ، گوساله اي بدنيا آورد که رنگ آن خاکستري بود. اين نژاد بسيار مقاوم و آرام بوده و از نظر جنسي زود رس است. توليد لاشه هاي پرگوشت و کم چربي از ويژگيهايي است که باعث موفقيت اين نژاد شده است. در سال 1967 ، سه لاشه از استراليا به انگلستان فرستاده شد تا در مسابقه اي شرکت کنند. اين لاشه ها مقام اول تا سوم را بدست آوردند.
از ساير نژادها مي توان به سنپول(Senpol) ، پينزگاوور(Pinzgaur)،ردپول(Redpoll)و ... اشاره کرد.

 نژادهاي گاو شيري
 
1- اير شاير (Ayrshire)
 
موطن اصلي اين نژاد از استان اير در اسکاتلند مي باشد که در طي قرن هجدهم توسعه يافته است. اير شاير به رنگ قرمز گيلاسي بوده و ديگر رنگهاي آن قهوه اي مايل به قرمز ، قهوه اي يا سفيد مي باشد. رنگ سفيد ممکن است مخلوط با قرمز يا قهوه اي باشد. رنگ مطلوب اين نژاد که توليد کنندگان آن ترجيح مي دهند. رنگ قرمز و سفيد متمايز شده و رنگ سياه يا راه راه سياه در زمينه خاکستري مي باشد. شاخهاي اير شاير داراي پيچش به سمت بالا و خارج مي باشد و طول شاخ متوسط و نوک آن تيز مي باشد. اير شاير داراي پستانهايي متعادل بوده که در يک خط راست قرار دارند و نوک پستانها اندازه متوسطي دارند. به دليل شرايط محيطي ( يعني کوه ، تپه هاي خشن ، هواي سرد و باران زياد) نژاد ايرشاير کاملاً مقاوم است. اندازه گاوها نسبتاً کوچک است. بنابراين گوساله هاي نر را نمي توان براي توليد گوشت پرورش داد. مگر اينکه گاوهاي ماده با گاو نر نژادهاي گوشتي ، نژاد آميزي شوند. مقدار شير توليدي اينگونه گاوها نسبت به اندازه آنها خوب است و مي توانند تا 4000 کيلوگرم شير با %4 چربي توليد کنند.گلبولهاي چربي ريز هستندو بنابراين به آساني در بالاي شير جمع مي شوند و از اين نظر شير اين نژاد براي توليد پنير بسيار مناسب است. به دليل کمبود علوفه و وجود مراتع نا مرغوب نژاد ايرشاير با گذشت زمان به نژادي تبديل شده که بيشترين قدرت استفاده از کمترين مقدار علوفه را دارد. براي پديد آوردن اين نژاد بيشتر بر شکل پستان تأکيد شده است. وزن ماده گاوها نزديک به 600 کيلو گرم مي باشد اما وزن گاوهاي نر ممکن است به 900کيلوگرم هم برسد.
2- براون سوئيس (Brown swiss)
منشاء اين نژاد از كشور سويس بوده و احتمالا" يكي از قديمي ترين نژادهاي شيري مي باشد . اين نژاد در آلپ توسعه يافته و عقيده بر اين است كه هيچ نژاد خارجي دراين توسعه نقش نداشته است . در كندوكاوهاي باستان شناسي در سويس ، اسكلت گاوهاي متعلق به 4 هزار سال پيش از ميلاد مسيح بدست آمده است كه همانند اسكلت گاوهاي براون امروزي است . در سويس گاوهاي براون در فصل بهار چراي خود را از دامنه كوههاي نزد آغاز كرده و به تدريج با نزديك شدن تابستان در دامنه هاي فرازمند
گاوهاي براون سوئيس براي اين منظور گاوهايي بوجود آمده اند که توليد شير آنها زياد ولي چربي آنها اندک است. امروزه از اين نژاد بيشتر بعنوان نژاد دو منظوره ( گوشت و شير) استفاده مي شود. توليد شير براون سوئيس براي يک نژاد دومنظوره خوب است و به طور ميانگين 4000کيلوگرم شير با چربي 8/3 درصد چربي توليد مي کند. توليد گوشت آن نيز خوب است. به گونه ايي که افزايش وزن روزانه برابر يک کيلوگرم براي گاوهاي نرو گاوهاي نر اخته ياد شده است. رنگ گاوها قهوه اي باز ( روشن) تا قهوه اي تيره ، متغير است و موهاي پيرامون پوزه ، درون گوش و پايين ساق ها معمولاً کم رنگتر است. شاخها بيشتر سفيد ، انتهاي آنها سياه و اندازه آنها کوچک تا متوسط است. سر گاوهاي براون سوئيس عريض و صورت آنها پهن است. براون سوئيس نژادي آرام بوده که به لجوج بودن شهرت يافته است. ميانگين وزن گاو ماده، نزديک به 600 کيلوگرم است و در گاو نر به 1000کيلوگرم مي رسد.
3- گرنزي(Guernsey)
 
موطن اين نژاد از جزيره گرنزي در انگلستان است. رنگ حنايي باعلامتهاي سفيد رنگ روي بدن ، پوست زرد رنگ و پوزه نخودي رنگ از مشخصات اين نژاد مي باشد. شاخهاي گرنزي به سمت بيرون انحنا داشته و رو به جلو مي باشد که طول آن متوسط و نوک آن باريک و تيز است . گاوهاي گرنزي اندکي بزرگتر از گاوهاي جرزي هستند، اما شکل ظاهري و ويژگيهاي شير آنها همانند جرزي است. درصد چربي شير گرنزي ، کمتر از نژاد جرزي است ، اما رنگ شير گرنزي زردتر است که ناشي از کاروتن بيشتر در شير آن است. گاوهاي گرنزي به دليل کوچک بودن اندام براي توليد گوشت مناسب نيستند. گاوهاي گرنزي اندکي ديرتر از گاوهاي جرزي بالغ مي شوند و قدرت چراي آنها هم به خوبي گاوهاي جرزي نيست رنگ بيشتر گاوهاي گرنزي زرد آهويي است که گاهي لکه هاي سفيدي نيز دارد. پوزه به رنگ زرد کرمي ، سم ها زرد کاهي و انتهاي دم سفيد است. گاوهاي گرنزي در انگلستان نزديک به 3600 کيلوگرم شير با 6/4 درصد چربي توليد مي کنند.
...................
4- هلشتاين(holstein)
.............
 مركز پرورش اين نژاد استان فريسلند واقع در شمال هلند بوده و از جمله پرشير ترين نژادهاي دنيا به شمار مي آيد.
رنگ اين نژاد بصورت ابلق سياه و سفيد بوده و كليه خصوصيات شيرواري را دارا مي باشد و ميزان توليد سالانه شير آن در سال 1999 در حدود 10 تن اندازه گيري شده است.
گاوهاي تاپ اين نژاد تا 30 تن توليد در سال را داشته اند. مقدار چربي شير در اين نژاد مورد توجه نبوده و مقدار چربي شير آنها در حدود 4/3 تا 2/4 درصد متغير است .
در صد پروتئين شير اين نژاد در حدود 11/3 درصد گزارش شده اشت.
قد اين گاو 35/1 تا 45/1 متر بوده و وزن گاوها به 700 الي 750 كيلوگر مي رسد.
اين گاو داراي سري ظريف، سينه اي فراخ و شاخي كوچك و پستانهايي شكيل و پررشد مي باشد. اين نژاد هر چند بومي كشور هلند است ولي در تمام كشورهاي جهان به خوبي پرورش يافته و امروزه پر تعداد ترين گاو د ر جهان مي باشد.
اصيل ترين گاوهاي هلشتاين رنگ پوستشان از مفصل مچ ( كارپ ) به پايين ، كاملاً سفيد مي باشد كه اين مورد ساده ترين روش براي تعيين اصالت گاوهاي هلشتاين است، البته ميزان توليد شير و توليد مناسب تحت تاثير اين ويژگي نمي باشد و اين ويژگي از اهميت چنداني برخوردار نيست.
وزن تولد اين نژاد حدود 42 كيلوگرم است كه هنگام بلوغ نرهاي آن تا حدود يك تن وزن را دارا مي باشند.

منابع کامل آزمون ارشدعلوم دامی

1)زبان
زبان تخصصی علوم دامی -شهرام نصابیان-دیباگران
سنجش تکمیلی (مجموعه کتب سنجش تکمیلی دارای قیمت نسبتا بالایی میباشداما این کتاب برای افرادی که فرصت کافی برای مطالع کامل دروس راندارندمناسب استاما چه بهتر که بعد ازمطاله کامل کتب مرجع برای درک بهتراین مجموعه نیز مرور شود.)
2)اصلاح نژاد وژنتیک
اصلاح دام -دیباگران-محمد حسین شهیر
ژنتیک کشاورزی-دیباگران-محمد حسین شهیر
ژنتیک اصلاح دام -حمیدامانلو-دانشگاه شیراز
سنجش تکمیلی
جزوات درسی دکتر مرادی-دانشگاه تهران
ژنتیک اصلاح دام جان اف لسلی -ترجمه دکتر فرخ کفیل زاده -انتشارات دانشگاه رازی کرمانشاه
3)طرح آزمایشات کشاورزی
طرح آزمایشات کشاورزی -دکتر ولی زاده مقدم -انتشارات پریور
طرح آماری در تحقیقات کشاورزی-دکتر شیرانی راد-ومهندس مهدی خانی-دیباگران
جزوه درسی دکتر پیغمبری -دانشگاه تهران
سنجش تکمیلی
جزوه دکتر یزدی صمدی
4)بیوشیمی
چکیده بیوشیمی-دکتر پاسالار-دانشگاه تهران
مجموعه سوالات علوم دامی--کاشفان مجد
سنجش تکمیلی
بیوشمی لنینجر
فصلهای 2،3،4 کتاب تغذیه دام -بهمن نوید شاد
5)تغذیه دام
تغذیه دام وطیور جلد2،1 -دیباگران -کریمی
تغذیه دام مکدونالد (بخصوص فصول 20،19،17،1312،11،10،9،8،6،5 )
سنجش تکمیلی
جزوه تغذیه دام 2 -دکتر فرودی -دانشگاه آزاد واحد ورامین
6)پرورش ها

الف) پرورش گوسفند
پرورش ونگهداری گوسفند(دکتر سیاه منصور)
پرورش گوسفند -دیباگران -شهرام نصابیان
سنجش تکمیلی
ب )پرورش گاو
اصول پرورش گاوهای شیرده -دکترقربانیان
پرورش گاو -دیباگران-نصابیان
گاوداری-نصابیان -دیباگران
سنجش تکمیلی
ج )پرورش طیور
اصول علمی وعملیپرورش طیور-دکتر پورضا
اصول پرورش طیور-دکتر زهری -دانشگاه تهران
پرورش طیور دیباگران
سنجش تکمیلی
7)تشریح وفیزیولوژی
فیزیولوژی دام -دکتر ضمیری
تولیدمثل درگاو-دکتر ضمیری
فیزیولوژی تولید مثل-دکتر هاشمی
تشریح وفیزیولوژی دام-دیباگران
سنجش تکمیلی

معیارهای ارزیابی گاو شیری جهت خرید

زمانی که قصد خرید دام دارید به چه مسائلی توجه می کنید؟

آیا می دانید یک دام خوب باید چه خصوصیت هایی داشته باشد؟

نشانه های عمومی گاو سالم
قبل از خرید گاو شیری باید ازسالم وبیمارنبودن آن اطمینان پیدا کنید. باید توجه کنید که گاو مورد نظر به طور مرتب واکسینه شده است وکارت بهداشت دارد. یک گاو سالم،‌تحرک کافی،‌چشمان شفاف، درشت و براق،‌موهای براق و تمیز،‌گوش برجسته و سیخ ،‌پوزه صاف و مرطوب و لب های گشاده دارد.
دقت کنید تا حرکت های غیرعادی گاو را با تحرک وشادابی آن اشتباه نگیرید . گاو را حرکت دهید تا ازمناسب بودن فاصله سم ها،‌راه رفتن منظم گاو ولنگ نزدن آن،‌ مطمئن شوید.
ویژگی های اختصاصی گاوهای شیری
۱) قد و قامت(اندازه قد)
خوب است بدانید که قد حیوان اثری درشیردهی آن ندارد. ولی گاو کوچک و ضعیف به علت این که
نمی تواند غذای بیشتری بخورد ودرتلقیح مصنوعی به اسپرم های خوب،‌جواب نمی دهد،‌برای نگهداری مناسب نیست. درهرصورت گاوها را به سه دسته تقسیم می کنند:
ـ قد بلند به ارتفاع ۱۵۰ تا ۵/۱۴۷ سانتی متر
ـ قد متوسط به ارتفاع ۱۴۰ تا ۵/۱۳۷ سانتی متر
ـ کوتاه قد به ارتفاع ۱۳۰ تا ۵/۱۲۷ سانتی متر
۲) عمق بدن
عمق بدن گاوشیری را با خط کشهای مخصوص (کولیس) اندازه گیری می کنند . ولی با دیدن ظاهر گاو نیزمی توان به عمق بدن آن پی برد. به طوری که هرچه فاصله چاله شیر تا آخرین دنده ازقسمت عقبی حیوان بیشتر باشد، آن حیوان غذای بیشتری می تواند بخورد و قدرت تولیدبالاتری دارد. البته این صفت رابطه مستقیمی بامیزان تولید شیر ندارد ولی درعمراقتصادی وتوانایی گاو برای تولید بیشتر اثر دارد.
۳) زاویه دار بودن بدن درمنظر پشتی
این صفت به طور مستقیم با شیرواری گاو رابطه دارد. زاویه داربودن یعنی هر وقت از عقب حیوان به سمت سرش نگاه کنیم،‌یک زاویه تیز که درسمت پایانی گردن باریکتر می شود،‌ببینیم. هرچه این زاویه تیزترباشد ، دام ازنظر خصوصیت های شیرواری،‌وضعیت بهتری دارد. البته باید توجه داشته باشید که نباید این صفت را با لاغری گاو اشتباه گرفت.
زاویه داربودن گاو درمنظر پشتی نشان می دهد که این گاو سروگردن کشیده،‌ دنده های برجسته و ظریف وبدنی کشیده و موزون دارد. درحقیقت کمر صاف، محکم و قوی،‌گردن نازک و کشیده، نداشتن غبغب وزاویه داربودن گلو موجب به وجود آمدن چنین زاویه ای شده است.
۴) عرض وزاویه کپل
عرض کپل رابطه مستقیمی با زایمان آسان وبه دنیا آمدن گوساله سالم و درشت دارد. هرچه عرض کپل گاو شیری بیشتر باشد، بهتر است. برای دانستن عرض کپل، کافی است که فاصله دو استخوان مفصل خاصره راست و چپ گاو را اندازه گیری کنیم. فاصله این دو، نشان دهنده عرض کپل گاو است.
▪ نکته مهم
نکته مهم دیگر این است که زاویه کپل گاو باید یک شیب ملایم از سمت برجستگی مفصل ران به استخوان ورکی پایین گاو داشته باشد. برای اندازه گیری این زاویه باید به استخوان مفصل ران گاو توجه کنید وشیب آن را نسبت به محل پین گاو بررسی کنید . شیب بالاتر و شیب پایین تر برای گاو شیری مناسب نیست و موجب ناراحتی هایی درتولید مثل وخروج ناقص ترشح های رحمی گاو می شود. همچنین ظریف بودن و یک نواختی دم ازمحل اتصال تا انتها،‌نشان دهنده شیرواری گاو است.
۵) پاها و شکل قرارگرفتن آنها
- پاهای جلو
پاهای جلو باید مستقیم وبدون خمیدگی به بدن وصل شده باشند و بیش از حد بلند یا کوتاه نباشند. همچنین فاصله دو پا،‌نشان دهنده عرض سینه است. عرض سینه متوسط ویا بیش ازحد متوسط درعمر اقتصادی حیوان وشیرواری گاو اثر دارد.
- پاهای عقب
خوب است بدانید که وضعیت دو مفصل خرگوشی گاو درشیرواری آن اثر دارد. به طوری که هرچه مفصل پاهای عقب گاو ظریف تر باشد،‌گاو شیروارتر است. به علاوه پاهای عقب گاو درمنظر پشتی باید مستقیم و بدون انحراف به داخل بدن وصل باشند. به طوری که بتوان مستطیلی را بین دو پای عقب گاو رسم کرد. اگر دو مفصل پاهای عقب گاو به هم نزدیک و پاها و سم ها به بیرون منحرف باشند،‌کمترین ارزش را به آن گاو می دهند. حال آنکه پاها باید بدون انحراف و مفصل های خرگوشی باید با ران،‌ پاها و سم ها، موازی باشند.
اگر پاهای گاو را از پهلو نگاه کنید باید مفصل های خرگوشی پاهای عقب داسی شکل باشند. البته باید توجه کنید که گاهی ممکن است گاو به دلیل اشکال درلگن ویا عفونت،‌ سم ها و پاهای خود را به داخل کج کند. بنابراین نباید این موضوع را با خمیدگی داسی شکل پاهای عقب اشتباه گرفت.
۶) ارتفاع پستان عقبی
این ارتفاع نشان دهنده ظرفیت تولید شیر درگاو است. برای بررسی این صفت کافی است فاصله زیر فرج دام را تا محل اتصال پستان به بدن گاو اندازه بگیرید. هرچه این فاصله کمتر باشد، بهتر است.
۷) عمق پستان
عمق پستان یعنی بررسی وضعیت کف پستان (به غیر از نوک آن) با مفصل خرگوشی پاهای عقب. البته درست است که هرچه پستان بزرگتر باشد،‌شیر بیشتری را درخود جای می دهد،‌ولی یک پستان با عمق بیشتر(حجیم تر)زودتر به زخم و ورم پستان آلوده می شود.
بنابراین دربررسی این صفت باید به سن دام توجه کرد. به طوری که هرچه سن دام بالاتر رود، عمق پستان بیشتر می شود. درتلیسه ها باید کف پستان نسبت به مفصل خرگوشی،‌حدود ۳ انگشت(۵ سانتی متر)بالاتر قرار گرفته باشد.
۸) نگه دارنده پستان ها(لیگامان ها)
نگه دارنده ها درحقیقت رباط های وسطی محفظه پستان هستند. این رباط ها چنان درمنظره پشتی قرارگرفته اند که به نظر می آید محفظه پستان به دو قسمت تقسیم شده است . رباط ها درحقیقت نگه دارنده های اصلی واولیه پستان هستند.همچنین عامل مهمی درنگه داشتن پستان درمحل اصلی خود هستند. اگر نگهدارنده پستان ضعیف باشد،‌پستان به حالت شل و پاندولی درمی آید. درنتیجه طول عمر اقتصادی گاو کم می شود . بنابراین هنگام خرید یک گاو شیری باید توجه داشت که درمنظره پشتی درحالی که پستان پرازشیر است ، وسط پستان گاو ، خط وجود داشته باشد. همچنین این خط و شکاف بین پستانی،‌عمیق و سراسر پستان را فراگیر باشد.
۹) عرض پستان
هرچه عرض پستان گاو بیشتر باشد، دام قدرت شیرواری بهتری دارد. همچنین طول عمر اقتصادی آن نیز زیاد است. برای بررسی این صفت،‌درمحل اتصال پستان به بدن وبرگشتگی موهای دو طرف پستان، فاصله دو طرف پاهای آن را اندازه گیری می کنند. توجه کنید که هنگام بررسی این صفت نباید گاو بدشکل ایستاده باشد وپاهای عقب آن ازهم باز باشد.
۱۰) اندازه سرپستانک ها
یکی ازمواردی که باید هنگام خرید گاو شیری بسیار به آن توجه شود ،‌اندازه سرپستانک های گاو است. برای بررسی آنها باید طول سرپستانک و وضعیت آنها را از جلو وعقب وپهلوی حیوان اندازه گیری کرد. چند حالت غیر طبیعی درپستانک وجود داردکه باید به آنها توجه کرد. این حالت ها عبارتند از:
الف) پستانک ها نباید به شکل پستانک های بز باشند وبه اصطلاح بزی نباشند.
ب) پستانک های خیلی قطور به درد شیردوشی نمی خورند.
ج) سوراخ پستانک ها نباید بیش از حد ریز و یا گشاد باشند.
اندازه مناسب برای سرپستانک های جلو حدود ۵ تا ۶ سانتی متر وبرای سر پستانک های عقب ۴ تا ۵ سانتی متر است . یعنی باید سر پستانک های جلو کمی بلندتر ازسرپستانک های عقب باشد. علاوه براندازه پستان ،‌ بایدتوجه داشت که پستان های گاو شیری ورم کرده و گرم تر از حد معمول نباشد. همچنین رنگ آن غیرعادی وزخمی نباشد. اگر به گاو مشکوک هستید،‌کمی از شیر آن را دریک فنجان،‌ظرف یا پارچه سیاه بدوشید وبررسی کنید تا مواد ریز خارجی و غیرطبیعی درآن دیده نشود. به این روش،‌آزمایش فنجان سیاه گفته می شود. زیرا درپارچه یا ظرف سیاه، عامل های ریز حاصل ازفعالیت باکتری ها و میکروب ها به سادگی دیده می شوند.
۱۱) محل قرارگرفتن سرپستانک های جلو و عقب
هنگام بررسی این صفت باید به شکل قرارگرفتن نوک پستانک ها و محل آنها نسبت به محفظه پستان دقت کرد. اگر سرونوک پستان ها بیش از حد به هم نزدیک ویا ازهم دور باشند،‌غیر طبیعی است.
برای بررسی محل قرارگرفتن سرپستانک ها باید کل پستان گاو را به ۴ قسمت تقسیم کنیم. به طوری که نوک هرپستان باید دروسط هریک از این ۴ قسمت قرارگرفته باشد. همچنین فاصله نوک پستان ها نسبت به هم مساوی ومتناسب باشد.
▪ خلاصه مطالب
۱) هنگام خرید گاو شیری ابتدا باید دقت کرد که دام بیمارنباشد وواکسن های لازم به آن تزریق شده باشد.
۲) عرض کپل گاو شیری هرچه بیشتر باشد،‌بهتر است.
۳) هرچه پاهای عقب گاو،‌ظریف تر و زاویه آنها داسی شکل (بسته تر) باشد،‌مناسب تراست.
۴) باید توجه داشت که پستان گاو،‌بیش ازحد عمیق نباشد. چون دراین صورت ،‌ پستان گاو زودتر به انواع بیماریها ازجمله ورم پستان مبتلا می شود.
۵) باید توجه داشت که دربررسی سرپستانک های گاو شیری،‌ سر پستانک های جلو کمی بلندتر ازسرپستانک های عقب باشد.
۶) آزمایش فنجان سیاه، بهترین وآسان ترین روش برای بررسی آلودگی شیر به میکروب وعامل های خارجی است.
۷) سرپستانک های گاو باید درمرکز هر۴ قسمت پستان گاو قرارگرفته باشد.
▪ چند نکته مفید:
قبل ازخرید گاو شیری، ازسالم بودن گاو مطمئن شوید . توجه کنید که گاو موردنظر به طور مرتب واکسینه شده و کارت بهداشت داشته باشد.
درزمان خرید گاو شیری باید به ویژگی های اختصاصی حیوان توجه کافی کرد.
عرض کپل گاو رابطه مستقیمی با زایمان آسان وبه دنیا آمدن گوساله سالم ودرشت دارد.
هرچه مفصل پاهای عقب گاو ظریف تر باشد، گاو شیروارتر است.
هرچه ارتفاع پستان عقبی گاو کمتر باشد بهتر است.
اگر نگه دارنده پستان ها(رباط ها)ضعیف باشند، پستان ها شل شده و طول عمر اقتصادی گاو کم می شود.
اندازه مناسب برای سرپستانک های جلو حدود ۵ تا ۶ سانتی متر وبرای سرپستانک های عقب ۴ تا ۵ سانتی متر است.
درزمان خرید گاو،‌آزمایش فنجان سیاه را انجام دهید تا ازسلامت پستان وشیر مطمئن شوید.

 

دانلود کنید...........

Interpreting Cow/Calf Standardized Performance Analysis (SPA) Results

 

Weak Calf Syndrome

 

Checklist for the Cow-Calf Herd: Management, Health and Marketing

 

Florida Cow-Calf Management, 2nd Edition: Getting Started

 

Florida Cow-Calf Management, 2nd Edition - Planning the Breeding Program

 

Florida Cow-Calf Management, 2nd Edition Feeding the Cow Herd

http://www.grandin.com/

Florida Cow-Calf Management, 2nd Edition Forages

Florida Cow-Calf Management, 2nd Edition Managing Reproduction

 

 

The Principles Of Low Stress
Restraint For Sheep

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. Solid sides or barriers around the sheep to prevent them from seeing people deep inside their flight zones. This is especially important for wild or excitable animals.

    
    
    
    
    This photo illustrates the flight zone of a herd of sheep.
    
    
    
    
    
    
    
  2.  
  • Provide non-slip flooring for all species of animals.

  • Slow steady motion of a restraint device is calming, while sudden jerky motion excite.

  • Use the concept of optimal pressure. Sufficient pressure must be applied to provide the feeling of restraint, but excessive pressure that causes pain or discomfort must be avoided.

  • The entrance of the restraint device must be well lighted, however, lamps must not glare into the eyes of approaching animals. All species must be able to see a place to go.

  • Livestock will remain calmer if they can see other animals within touching distance.

  • Engineer equipment to minimize noise. High pitched noise is more disturbing to livestock than a low pitched rumble.

  • Restraint devices must be designed to avoid uncomfortable pressure points on the animal's body.

  • Restrain livestock in an upright position.
  •  
     
     

    ANIMAL BEHAVIOR AND THE DESIGN

    ANIMAL BEHAVIOR AND THE DESIGN
    OF LIVESTOCK AND POULTRY SYSTEMS

    Proceedings from:
    The Animal Behavior and the Design of Livestock and Poultry Systems International Conference
    Indianapolis, Indiana, April 19-21, 1995.
    Northeast Regional Agricultural Engineering Service Cooperative Extension
    152 Riley-Robb Hall Ithaca, New York 14858-5701

    Restraint Of Livestock

    Temple Grandin
    Assistant Professor
    Department of Animal Sciences
    Colorado State University.

    During twenty years of work on livestock handling and design of restraining devices for animals I have observed that many people attempt to restrain animals with sheer force instead of using behavioral principles. Improvements in the design of restraining devices enhances animal welfare and will reduce stress and injuries. A series of surveys conducted by the author showed that changing the design of a squeeze chute would reduce injuries to cattle (Grandin 1975), but there is still a great need to improve squeeze chutes that are used on larger feedlots and ranches. Under the best conditions, cattle can become bruised or injured in a conventional squeeze chute. A survey of seven major feedlots by Brown et al.,(1981) indicated that in five of the feedlots 1.6% to 7.8% of the animals were bruised. Even though bruises would heal by marketing time, pain and trauma may reduce weight gain. Cattle can become asphyxiated by excessive pressure on the carotid arteries. In a standard hydraulic stanchion squeeze chute used in most commercial feedyards an inexperienced operator can cause 2% of the cattle to collapse from pressure on the carotid arteries (Grandin 1980). A collapsed animal will die if the operator fails to release it immediately. Excessive hydraulic pressure can cause severe injuries. The animal's diaphragm can be ruptured (Fulton, R. 1973 personal communication). Excessive pressure can break the pelvis (Miles, D. 1992 personal communication). The author has also observed that excessive squeeze pressure can cause a significant reduction in weight gain. Good management can prevent many of these problems but there is still a great need for improved restraint devices for use on ranches and feedlots. I did not realize how poor existing chutes in feedlots were until I developed restraint devices for calf and beef slaughter plants.

    Over the years I have designed several different types of cattle restraint devices for use in meat packing plants. During the course of developing these devices I have learned that the use of behavioral principles will keep both cattle and pigs calm. Many of these ideas could be incorporated into new designs for cattle restraining devices for the ranch farm or feedlot.

     

     

     

     

     

     

     

     

    ادامه نوشته

    Disease Control & Biosecurity

     

    Disease Control & Biosecurity

    NEW PUBLICATIONS & INFORMATION

    New State Bird Hotline

    Exotic Newcastle Disease

    1. Enfermedad de Newcastle Virulenta - Información para Propietarios de Aves

    2. Recommendations for Exotic Newcastle Disease Control in Small Flocks

    3. Recomendaciones para Prevenir la Dispersión de la Enfermedad de Newcastle

    4. Pigeons and Exotic Newcastle Disease

    5. Exotic Newcastle Disease in Caged (Exotic) Birds

    6. Recommendations for Exotic Newcastle Disease Control in Commercial Flocks

    7. Exotic Newcastle Disease Gross Pathology – Non-commercial Poultry

    8. Exotic Newcastle Disease Gross Pathology – Commercial Poultry

    Avian Influenza

    1. Recommendations for Avian Influenza Control 

    2. pdficon.gif (272 bytes)  Recommendations for Avian Influenza Control (Chinese)

    3. Recomendaciones para prevenir la dispersión y/o introducción del virus de la influenza de aves  

    4. Poultry Biosecurity Resource Forum
    5. Preventing avian influenza in small flocks

    FACT SHEETS

    pdficon.gif (272 bytes)  Biosecurity for Small Flocks (English)

    pdficon.gif (272 bytes)  Biosecurity for Small Flocks (Chinese)

    PFS No. 26  Biosecurity for Poultry Flocks

    PFS No. 27  Sanitation-Disinfection Basics

    PFS No. 34   Avian Influenza


    PLANNED DISEASE PREVENTION SERIES [PDPS]

    pdficon.gif (272 bytes)  [PDPS]  Disease Prevention Checklist

    pdficon.gif (272 bytes)  [PDPS]  Cleaning and disinfecting poultry equipment and poultry houses.

    pdficon.gif (272 bytes)  [PDPS]  Vaccination, Debeaking, and Insemination Crews

    pdficon.gif (272 bytes)  [PDPS]  Poultry Ranch Communication Systems

    pdficon.gif (272 bytes)  [PDPS]  All-In, All-Out Replacement System

    pdficon.gif (272 bytes)  [PDPS]  Hatchery & Hatching Egg Sanitation

    pdficon.gif (272 bytes)  [PDPS]  Replacing Your Laying Stock

    pdficon.gif (272 bytes)  [PDPS]  Preventing Avian Pox

    ادامه نوشته

    Video of Seminars

    January 12, 2009

    Efficiency of Nitrogen Utilization in Merced County Dairy Farms
    Alejandro Castillo
    UC Cooperative Extension Dairy  Advisor
    Merced County
    Merced, California
    USA

    9/29/2008

    Every sperm is sacred: gamete activation and fertilization in C. elegans
    Andrew Singson
    Associate Professor
    Waksman Institute and Rutgers University 
    Piscataway, New Jersey
    USA    

    10/13/2008
    Providing Research and Programs for Cooperative Extension
    Alan Bower
    Livestock/Natural Resources Advisor,
    County Director, Humboldt County
    USA

    10/20/2008
    Economic and Management Characterization of Livestock Systems in the Spanish Rangelands (Dehesas)
    Paula Gaspar
    Department of Animal Production and Food Science
    Universidad de Extremadura
    SPAIN

    10/27/2008
    Cloned livestock for food: benefits and hazards
    John Hodges
    Formerly Professor of Animal Genetics
    University of British Columbia
    & Leader of Animal Breeding and Genetics
    FAO

    11/10/2008
    The Interactions of E. coli and Egg Yolk during Egg Yolk Peritonitis in the Chicken
    Ingrid Cornax Edwards
    (Exit Seminar: Immunology Graduate Group)
    Department of Animal Science
    University of California, Davis
    USA 
     

     

    ادامه نوشته

    اصول پرورش گوساله و تلیسه

     

    از آنجا که هر ساله در یک گله گاو شیری نزدیک به 25%حذ ف خواهد شد لذا بایستی مدیرگله تدبیر مناسبی جهت جایگزینی آنها بیندیشد.
     دلایل حذف برخی گاوها در گله عبارتند از:
     - تولید کم (که به آن حذف اختیاری می گویند)
     - مشکلات تولید مثل
     - ورم پستا ن
     - صدمه دید ن
     - مرگ
     - فروش و ترکیب نا مناسب بدن
     - کتوز و علل ناشناخته دیگر

    به دو طریق می توان گله خود را تکمیل کرد :
     1- پرورش گوساله های حاصل از گاوهای گله خود
     2- خرید گوساله یا تلیسه از دیگر مزارع
     البته خرید گوساله نسبت به خرید تلیسه ارجحیت دارد چرا که :
     - ارزان تر از خرید تلیسه است
     - امکان اشاعه بیماری کمتر است
     - میزان رشد را می توان مهار کرد (تا چاق نشود)
     - سن وفصل جفتگیری قابل کنترل است
                                                  

    تمام تلیسه های جایگزین باید با گاوهای نرهمان نژاد جفتگیری شوند
     گو ساله های تلیسه های جایگزین باید ازلحاظ ژنتیکی نسبت به گوساله های دیگربرتری داشته باشند .

    دستگاه گوارش گوساله:


     حجم بیشتر معده گوساله تازه متولد شده را شیردان تشکیل می دهد که با افزایش سن میزان شکمبه افزایش می یابد.
     با توجه به اینکه دردستگاه گوارش گوساله جوان هنوز میکروارگانیسمی رشد نیافته لذاویتامینهای گروه Bوپروتئین مرغوب بایستی در اختیار آنها قرارگیرد.
    تمام جیره های غذائی گوساله تازه متولد شده تا 10 روزگی باید از شیر باشد چرا که
     آنزیمهای گوارشی برای تجزیه پروتئینهای پیچیده و کربوهیدراتها تا7الی10 روزگی وجود ندارد .
    محصولات نهائی تخمیر از جمله ایزوبوتیریک اسید و ایزووالریت اسید محرک اصلی رشد پرزهای شکمبه هستند .

    به ادامه مطالب توجه کنید !!!!!!!!!!!!!!!!! 

     

    ادامه نوشته

    تکنولوژی عمل آوری مواد خوراکی

    از جمله فایل های پر کاربرد برای هر مهندس علوم دامه . 

    امیدوارم که دانلود کنید و ازش به بهترین نحو استفاده کنید.  

    یه فایل پاور پوینته. راحت هم دانلود میشه..

     

     

     

     تکنولوژی مواد خوراکی.ppt

    كامبيز قوطوري

    نظام دامپروری

    كليات
    تعاريف
    مقررات عمومی
    ضوابط فنی

    مديريت
    پرورش گاو
    پرورش گوسفند و بز
    تاسيس واحد پرورش گوسفند داشتی
    تاسيس واحد پرواربندی بره
    تاسيس واحد بز داشتی
    تاسيس واحد هسته‌های خالص نژادی بز


    پرورش طيور
    پرورش ساير دامها

    به ادامه مطالب توجه کنید !!!!!!!!!!!!!!!!! 

    ادامه نوشته

    مهمترین نژادهای گاوهای گوشتی


    1- نژاد شورت هورن گوشتی:این نژاد دورهام نیز نامیده میشود ،خاستگاه آن انگلستان است وبطورکلی از لحاظ دامپروری فوق العاده قابل توجه است . فقط در نتیجه انتخاب ومراقبت دائم وبکار بستن اصول دامپروری بدست آمده است.

    خصوصیات این نژاد عبارتند از: الف:نژاد شورت هورن ،قرمز ابرش یا سفید است .رنگ ابرش رنگی ناهمگن است وبر اثر ژنهای عامل رنگ قرمز ورنگ سفید بوجود میاید .پوست بدون رنگ دانه است.

    ب: شاخ این نژاد کوتاه است وبرخی از انواع آن بدون شاخ اند.

    پ:وزن متوسط گاوهای بالغ در نرها 900-700 کیلوگرم ودر ماده ها 600-500 کیلوگرم است.

    ت:این نژاد دارای گوشتی ممتاز وعضلانی ،مرمری وترد است.

    2-نژاد شاروله:بخش زیادی از گاوهای گوشتی فرانسه از این نژاد تشکیل شده ویکی از بهترین نژادهای گوشتی گاو است.این نژاد سفید یا کرم ،بدون لکه است .از نظر جثه یکی از بزرگترین نژاد هاست.از نظر کار نیز اهمیت دارد.

    خصوصیات این نژاد عبارتند از :

    الف:شاخ دارند.

    ب:نرها در 4 سالگی بیش از 1200 کیلوگرم وزن دارند وسرعت رشد آنهازیاد است.وزن ماده ها بعد از بلوغ 610 کیلوگرم است.

    پ:وزن گوساله هنگام تولد 5/38-36 کیلوگرم است.

    ت: بازده لاشه در این نژاد در حدود 70 تا 73% است.

    ث:به سبب نازک وباریک بودن گوساله ،زایمان براحتی انجام میگیرد واحتمال سختزائی 2%است.

    3- نژاد هرفورد:مرکز اصلی پرورش این نژاد در غرب کشور انگلستان است .یکی از عوامل رشد سریع وگوشتی شدن حیوان وجود چراگاه های پرآب وعلف وهوای مساعد این منطقه است.

    خصوصیات:

    الف:این نژاد مخصوص پرواربندی است وگوشتی لذیذ وپرچرب دارد.

    ب:در هنگام بلوغ ،وزن این گاوها به 1100 کیلوگرم ووزن نرهای اخته آنها حتی به 1400 کیلوگرم نیز رسیده است.

    پ:این نژاد ابلق قرمز وانتهای دست وپای آن سفید و پوزه سفید روشن است.

    4-نژاد آبردین آنگوس: گاوهای این نژاد عموما به آنگوس معروفند. اصل این نژاد از اسکاتلند است.واز آن جا به جاهای دیگر انتقال یافته است.

    خصوصیات این نژاد:

    الف:سرکوتاه وقسمت پیشانی نوک تیز است.

    ب:جثه،زیاد بزرگ نیست ،فقط به سرعت رشد میکند.

    پ:با توجه به این که بیشتر کارهای اصلاح نژاد روی گوشت انجام میشود،مقدار شیر آن کم وفقط برای تغذیه گوساله کافی است.

    سایر نژادها:

    5) دوون – 6)هایلند –7) لینکن قرمز –8) سات دون –9) ساسکس –10) ولش سیاه –11) لیوینگ – 12)گالوی .

     

    semintal

    semintal 

    • Sex: Male
    • Member since: Oct 2008
    • Web site: http://jersy.com
    • Login status: Offline
    ادامه نوشته

    نژادهای  معروف گاو شیری در دنیا

    ۱.هلشتاین

    Holstein

    Holsteins came to the United States from Holland in 1621. They are black and white. They weigh 1,500 pounds when mature. They produce the most milk on average.

    ۲.جرسی

    Jersey

    Jerseys came to the United States from the Isle of Jersey, another of the islands in the English Channel. They are fawn in color and may have white markings. They weigh 900 pounds when mature. They are the smallest of the dairy breeds but produce milk with the highest protein and fat content.

    ۳.بران سویس

    Brown Swiss

    Brown Swiss came to the United States from Switzerland in 1869. They are solid brown varying from very light to dark. They weigh 1,500 pounds when mature.

     

    ۴.ایر شایر

    Ayrshire

    Ayrshires came to the United States from the County of Ayr in Scotland in 1822. Their color varies from light to deep cherry red, mahogany, brown, or a combination of these colors with white. Some are all white. They weigh 1,200 pounds when mature.

    ۵.شرت هرن

    Milking Shorthorn

    The Milking Shorthorn originated in Northeastern England and arrived in the United States in 1783. Milking Shorthorn cattle are red or white or any combination. A mature cow usually weighs about 1400 pounds..

    ۶.گورنزی

    Guernsey

    Guernseys came to the United States from the Isle of Guernsey, an island in the English Channel off the coast of France in 1831. Their color is a shade of fawn with white markings. They weigh 1,150 pounds when mature. Their milk is a distinctive golden color.

    Animals and Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology

    ژنتيك، اصلاح و بيوتكنولوژي دام و طيور

    ژنتيك كمي در طي دوران متوالي دو دهه اخير شگفتيهاي بسياري آفريد كه حاصل همكاري دو علم ژنتيك مولكولي و آمار رياضي بوده است. در طي 25-20 سال اخير با توسعه مهندسي ژنتيك و ژنتيك مولكولي، بيوتكنولوژي مدرن توانست پيشرفتهاي بسياري در علم بيولوژي ايجاد كند كه بخشي از اين تكنيكها را مي‌توان در توسعه صنعت دامپروري مشاهده كرد. تكنيكهاي بيولوژي مدرن مانند كلونينگ مولكولي ژنها، انتقال ژن، دستكاري ژنتيكي حيوانات، انتقال جنين، دستكاري ژنتيكي ميكروبهاي شكمبه، تيمار بيولوژيكي و شيميايي خوراكهاي كم كيفيت حيواني در جهت بهبود ارزش تغذيه‌اي، روشهاي افزايش سيستم ايمني و تهيه واكسنهاي دامپزشكي بخشي از كاربردهاي بيوتكنولوژي مي‌باشد كه در جهت افزايش توليد محصولات كشاورزي و حفاظت از محيط زيست بكار گرفته مي‌شوند. اين مقاله مروري دارد بر بيوتكنولوژي روزمره كه كاربردهاي وسيعي در پيشرفت ژنتيكي حيوانات اهلي دارد و در كشورهاي در حال توسعه بكار گرفته مي‌شود. كه كاربردهاي بيوتكنولوژي را در زمينه‌هاي اصلاح نژاد و ژنتيك حيواني، استفاده از منابع متنوع ژنتيك دامي، بهداشت دام، فيزيولوژي شيردهي، رشد و تغذيه حيوان را توضيح مي‌دهد.

     

    تعريف بيوتكنولوژي

    با بيان بسيار ساده و جامع بيوتكنولوژي[1] يك سري تكنيكهاي قدرتمندي است كه دستكاري موجودات زنده و يا اجزاي سلولي آنها براي توليد محصولات، ايجاد فرايندها و يا ارائه خدمات بكار گرفته مي‌شود. تماميت و توان اين تعريف در اين است كه كليه فعاليتهاي بيولوژي مولكولي، كشاورزي، تهيه واكسن، كنترل آلودگيها، مهندسي شيمي و بسياري از صنايع را در بر مي‌گيرد. ژنتيك كمي در طي سه دهه اخير شگفتيهاي بسياري آفريد كه حاصل همكاري دو علم ژنتيك مولكولي و آمار بوده است. بيوتكنولوژي مدرن توانسته است پيشرفتهاي بسياري در علم بيولوژي ايجاد نمايد كه بخشي از اين تكنيكها را مي‌توان در توسعه صنعت دامپروري بكار گرفت.

    1) تلقيح مصنوعي[2]

    تكنيك تلقيح مصنوعي بطور گسترده و در مقياس اقتصادي در گله‌هاي گاو شيري مورد استفاده قرار مي‌گيرد. در اين روش اسپرم گاوهاي نر ممتاز جمع‌آوري شده و پس از انجام يك سري فرايندها منجمد شده و به محلهاي تلقيح فرستاده مي‌شود و گاوهاي ماده فحل با اين اسپرمها تلقيح مي‌گردند. تلقيح مصنوعي، آزمون نتاج گاوهاي نر را در سطح وسيعي امكان پذير مي‌سازد و دامهايي كه ارزش ژنتيكي بالاتري دارند با آزمون نتاج تشخيص داده مي‌شود و با استفاده از تلقيح مصنوعي بكارگيري اين مولدين در برنامه‌هاي اصلاح نژادي و توليدي تسهيل مي‌گردد. در برخي كشورها مانند دانمارك و هلند تلقيح مصنوعي بطور 100% انجام مي‌پذيرد در حالي كه برخي از كشورها هم هنوز دنباله‌رو تلاقيهاي سنتي و طبيعي مي‌باشند.

     

     

    2) انتقال جنين[3]

    در اين تكنيك تخمكهاي بارور شده از رحم گاو دهنده جدا شده و به رحم گاوهاي گيرنده منتقل مي‌گردد و گاوهاي دهنده مجددا جهت توليد تخمكهاي بارور بكار گرفته مي‌شوند. مزيت اصلي انتقال جنين در اين است كه بر خلاف شرايط طبيعي تعداد بيشتري گوساله از گاوهاي ماده ممتاز توليد مي‌شود هر گاو در طول حياط در حدود 57000 تخمك در تخمدانهاي خود بصورت بالقوه ذخيره دارد. كه به مرور زمان تعدادي از آنها در چرخه‌هاي توليدمثلي مورد استفاده قرار مي‌گيرند. انتقال جنين باعث افزايش ميزان توليدمثل گاو مي‌شود و در اين حالت گاوهاي ممتاز از لحاظ ژنتيكي در برنامه‌هاي اصلاحي بيشتري شركت مي‌كند.

    3) توليد جنين‌هاي  IVf[4]

    در اين روش تخمك‌هاي بالغ از حيوانات زنده و يا حيوانات كشتار شده جمع آوري مي‌گردند. و سپس در آزمايشگاه به اندازه كافي بالغ شده و با تلقيح بارور مي‌گردند و تا يك مرحله ويژه‌اي كشت داده شده و سپس به حيوانات گيرنده انتقال داده مي‌شوند. در اين صورت مي‌توان از دامهاي ماده با ارزش تعداد بيشتري جنين بدست آورد كه اين تكنيك تا حدودي مشابه به انتقال جنين است با اين تفاوت كه مراحلي از حيات جنين در آزمايشگاه سپري مي‌گردد. كه اين دو تكنيك در واقع اساس استفاده بيشتر از حيوانات ماده در برنامه‌هاي اصلاحي و توليدي مي‌باشد.

    4) تعيين جنسيت[5]

    براي حصول بيشترين سود در توليد نياز به تعيين جنسيت جنين (بخصوص در مورد گاو و اسبهاي مسابقه) است روش‌هاي مختلفي براي تعيين جنسيت جنين بكار رفته گرفته مي‌شود. يكي از اين روشها كه بطور مستقيم كاربرد پيدا كرده است سيتوژنتيك است در اين تكنيك سلولهاي جنين از طريق بيوپسي نمونه برداري مي‌گردند و پس از كشت سلولها، كروموزومهاي آنها استخراج مي‌گردد و جنسيت جنين مشخص مي‌شود. روش دوم بر اساس استفاده از اسپرم استوار است كه با روش  Flowcytometry اسپرمها به دو منطقه مخصوص X و Y تقسيم مي‌گردند كه مشخص كننده جنسيت مي‌باشند. در روش سوم جنسيت جنين برخي از گونه ها با كاوشگر‌هاي مخصوص DNA موجود در كروموزوم Y مشخص مي‌گردند. كه ژن ZFY كه عامل رشد بيضه است يكي از ژنهاي كانديدا مي‌باشد. در طيور هم ژن‌هاي مشابهي جهت اين منظور وجود دارد. در پستانداران كروموزم y تعيين كننده جنسيت مي‌باشد و از ژن‌هايي كه فقط بر روي كروموزوم Y قرار گرفته باشند مي‌توان براي تعيين جنسيت استفاده كرد. كه براي اين منظور نمونه برداري‌هاي بسيار كوچك كافي خواهد بود. استفاده از روش PCR كه مي‌توان با استفاده از آن قسمت‌هاي مختلفي از DNA را تكثير كرد تعيين جنسيت را بسيار آسان ساخته است.

    5) شبيه‌سازي[6]

    اولين مورد از كلونينگ مهره‌داران در سال 1925 در قورباغه گزارش شده است و در حيوانات اهلي براي اولين بار 15 سال قبل در گوسفند انجام گرفت كه اين بره Dally لقب گرفت ولي به علت مشكلات مانند پيري زودرس و اختلالات رفتاري كه در اين گوسفند مشاهده گرديد به زندگي اين حيوانات پس از 7 سال پايان داده شد اخيراً دانشمندان ايراني موفق شدند كه بره شبيه‌سازي شده از اسپرم گوسفند برولا مرينوس (حاوي ژن دوقلوزايي) و قدرت مادري گوسفند افشاري توليد كنند.

    6) كنترل بيماريها[7]

    پيشرفت‌هاي اخير در زمينه بيولوژي مولكولي روش‌هايي را براي كنترل بيماري در گاوهاي شيري به ارمغان آورده است ولي براي بدست آوردن روش‌هاي جديد و قدرتمند در كنترل بيماريها، بيوتكنولوژي مدرن در ابتداي راه است متدهاي جديد و قدرتمند در كنترل بيماري كه بر اساس PCR استوار شده است بسيار سريع و علمي مي‌باشند كه براي اين منظور دو مرحله كليدي وجود دارد: 1) بايد بتوان يك نقطه خاصي از DNA مربوط به عامل بيماريزا را كه قابليت تكثير داشته باشد انتخاب كرد. 2) روش‌هاي نوين و مناسبي براي استخراج مقادير كافي از موجودات بيماريزا را از مدفوع و زخمهاي بافتي ميزبان بكار گرفت تا بتوان در روش PCR استفاده كرد.

    7) حيوانات ترانس‌ژنتيك[8]

    موجودي كه محتواي ژنتيكي آن با افزودن DNA خارجي تغيير يافته باشد ترانس‌ژنتيك ناميده مي‌شود. DNA خارجي را ترانس‌ژن مي‌نامند و به كل فرآيند تكنولوژي ترانس‌ژنيك اطلاق مي‌گردد. يكي از اهداف انتقال ژن در گاوهاي شيري تغيير تركيبات شير است. به علت اينكه راندمان توليد پنير از شير بستگي مستقيمي به مقدار K-Casein شير دارد پس افزايش توليد كاپاكازئين در شير با استفاده از انتقال ژن تغيير شكل يافته كاپا-كازئين يك روش منطقي براي افزايش توليد پنير مي‌باشد. يك مثال ديگر در مورد شير، توليد شيرهاي عاري از لاكتوز (قند شير) مي‌باشد. برخي افراد ( بخصوص سياهپوستان) حساسيت خاصي به لاكتوز موجود در شير دارند. بنابراين نمي توانند شير مصرف كنند. ولي شيرهاي بدون لاكتوز كه از دامهاي ترانس‌ژنيك توليد مي‌گردد براي اين گونه افراد مشكلي بوجود نمي‌آورد. مثال ديگر در اين مورد توليد انسولين با بكارگيري گاوهاي ترانس‌ژنيك مي‌باشد.

    در كل در مورد حيوانات اهلي سعي بر اين است كه دامهايي توليد كنند تا مقاومت قابل توارثي براي بيماريهاي انگلي، ويروسي و باكتريايي داشته باشند. مقاومت به بيماري باكتريايي ورم پستان در گاو، اسهال نوزادان در خوك و وباي مرغي در طيور از اين قبيل مي‌باشند كه در برخي از نژادها بروز مي‌كند. اگر اساس هر كدام از اين مقاومتها يك ژن ساده باشد مي‌توان حيوانات ترانس‌ژنيكي توليد كرد كه به آلودگيهاي باكتريايي مقاوم باشند. در واقع اساس توليد حيوانات مقاوم به بيماريهاي توارثي انتقال ژن مي‌باشد و در حال حاضر برخي از ژنهاي كانديدا مثل MHC، T-Cell Receptors، Lymphokine در اين راستا مطالعه مي‌شوند. مرغهاي انتقال ژن يافته مي‌توانند در جهت ايجاد سويه‌هاي مقاوم به بيماريهاي كوكسيدي و ويروسي بكار گرفته شوند و يا براي راندمان بهتر خوراك، چربي كمتر لاشه، ميزان پايين كلسترول در تخم‌مرغ و كيفيت بهتر گوشت انتقال ژن داده شوند.

    ادامه نوشته